Křupavý a nadýchaný nekynutý koláč s borůvkami a ořechovou drobenkou

15.09.2017 12:34
Těsto:
třtinový cukr 2 lžíce
špetka  soli
prášek do pečiva  3/4 sáčku
vejce 1 ks
plnotučné mléko 70 ml
máslo 80 g
Náplň:
borůvky 500 ml
Ořechová drobenka:
máslo 80 g
mleté ořechy 80 g

Na nekynuté těsto se nejvíc osvědčila celozrnná mouka pšeničná a celozrnná špaldová smíchané půl na půl. Určitě ale můžete použít taky:u.

 

• kombinaci ovesných vloček a pšeničné mouky

• kombinaci pohankové a celozrnné pšeničné mouky

• kombinaci pohankové, rýžové a kukuřičné mouky (bezlepková varianta)

• žitnou mouku

Jako náplň pak můžete použít prakticky jakékoliv sezonní ovoce. Například:

• borůvky

• švestky

• rybíz

• třešně, višně

• meruňky

Nakrájejte máslo na malé kousky a rozpusťte ho v rendlíčku.
Rozmixujte ořechy nadrobno
Do misky prosejte mouky, přidejte špetku soli i cukr a prášek do pečiva a promíchejte
Vyšlehejte vajíčko spolu s mlékem, javorovým sirupem a i s rozehřátým máslem vlijte do misky k suchým ingrediencím. Vypracujte těsto
Rozehřejte troubu na 180 °C bez horkého vzduchu.
Těsto vyválejte anebo rukama rozprostřete na pečicí papír, už přímo v pekáčku, okraje nechte lehce vyšší. Nasypte na něj omyté a okapané borůvky.
Smíchejte rozmixované ořechy s moukou, rozměklým máslem a cukrem, prsty „užmoulejte“ drobenku a koláč jí bohatě zasypte.
Pečte v předehřáté troubě 20 minut na 180 °C bez horkého vzduchu, a dalších cca 15 minut na 160 °C s horkým vzduchem dozlatova.
zdroj :https://fresh.iprima.cz/recepty/krupavy-nadychany-nekynuty-kolac-s-boruvkami-orechovou-drobenkou
Křupavý nekynutý koláč s borůvkami  Foto:

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: