Křehký jablečný koláč s karamelem

19.02.2021 11:53
Na těsto
  •    200 g hladké mouky
  •    100 g studeného másla
  •    1 špetka soli
  •    40 ml studené vody
Na náplň
  •    3 kyselá jablka
  •    1/2 hrnku cukru krupice
  •    2 lžíce másla
  •    170 ml smetany ke šlehání
  •    1/2 hrnku plátkovaných mandlí

Postup

Krok 1: Do mísy nasypte mouku a přidejte na malé kostky nakrájené studené máslo a špetku soli a konečky prstů rychle vypracujte jemnou drobenku  máslo by mělo povolit co nejméně. Pak přidejte asi 40 ml studené vody a zadělejte těsto. Pokud by se zdálo být příliš tuhé, zavčasu přidejte ještě trochu studené vody, do úplně propacovaného těsta už se přidává špatně. Přiklopte pokličkou a uložte aspoň na 30 minut odležet do lednice.

Krok 2: Jablka oškrábejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na velmi tenké měsíčky.

Krok 3: Cukr vložte s trochou másla do hluboké pánve nebo menšího rendlíku. Nechte ho zcela rozpustit, až zkaramelizuje. Pak opatrně přidejte smetanu (asi 2 lžíce si nechte na dodělání koláče) a důkladně vymíchejte dohladka. Při přidávání smetany pozor na ruce, čím chladnější je, tím více to prská. Ideální je proto mít smetanu o pokojové teplotě.

Krok 4: Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na kruh o průměru asi 27 cm a sloupněte horní papír. Plochu těsta s výjimkou asi 34 cm okrajů potřete většinou připraveného karamelu. 

Krok 5: Karamelem potřenou plochu spirálovitě poklaďte plátky jablek, posypte mandlemi a pocákejte zbytkem karamelu. Okraje přehněte přes jablka a potřete je odloženou trochou smetany, případně posypte trochou cukru na ozdobu.

Krok 6: Vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova

zdroj recept a foto https://www.prozeny.cz/clanek/krehky-jablecny-kolac-s-karamelem-70197

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: