Když jsem v období kolem vánoc vynášela odpadky, bylo mi dost smutno z toho, kolik jsem viděla v kontejnerech vyhozeného jídla. Ať už to bylo pečivo, nebo různé kuchyňské zbytky. Dokonce jsem tam viděla kupu řízků, cukroví a podobně. Obvykle do kontejneru nekoukám – vyhodím odpadky a jdu. Tohle vyhozené jídlo ale leželo navrchu, a nešlo si nevšimnout.
Proto jsem o tom přemýšlela a zjistila, kolik věcí doma vyhodíme zbytečně. Myslím tím potravin, ale i nedojedeného jídla, pečiva a podobně.
Já jsem si těchto věcí začala všímat mnohem víc po přečtení knihy z nakladatelství Kazda – je to kniha Konec plýtvání jídlem.
Knížka je plná inspirace. Ať už na recepty ze zbytků – třeba rýžové placičky jsou super, nebo na recepty, jak využít třeba chleba beze zbytku, jak uchovávat potraviny co nejlépe, a jak v kuchyni i mimo ni zužitkovat potraviny. Některé věci mne překvapily, jiné potěšily, ale hlavně recepty mne inspirovaly.
Žijeme v době, kdy je všechno drahé, spousta rodin obrací doslova a do písmene každou korunu. Proto je fajn zjistit, kolik peněz nám utíká z kapsy úplně zbytečně. Často vyhodíme věci, které jdou ještě nějakým způsobem zužitkovat a využít. Kromě toho, že ušetříme peníze, budeme mít i lepší pocit ze sebe samých.
Kniha konec plýtvání jídlem mě baví, a často do ní koukám, a hledám nápady a rady, jak využít zbytky v kuchyni. V knize najdete více než 333 udržitelných receptů a nápadů, jak beze zbytku zužitkovat potraviny.
JAK MÉNĚ PLÝTVAT POTRAVINAMI
Plýtvání se týká nás všech – a my všichni s tím můžeme něco dělat! Než se potraviny dostanou na náš stůl, zmizí v odpadcích průměrně jedna třetina z nich, z toho přibližně polovinu vyhodíme doma. Prostřednictvím této knihy vám chceme ukázat, jak každý z nás může plýtvání omezit, tím chránit životní prostředí a také ušetřit.
Přínos pro životní prostředí: Pokud opravdu přestaneme zbytečně plýtvat, bude potřeba mnohem méně zemědělských ploch, hnojiv, pesticidů a pastvin a do ovzduší se také bude dostávat méně skleníkových plynů, což v důsledku bude mít příznivý dopad na přírodu.
Přínos pro rodinný rozpočet: Ten, kdo toho tolik nevyhazuje a snaží se potraviny zužitkovat, méně nakupuje, a tím výrazně ušetří.
Přínos pro vás: Ze správného skladování potravin a zpracovávání zbytků budete mít radost, protože se naučíte vařit i z neobvyklých částí rostlin, které ovšem mnohdy obsahují spoustu živin.
Přibližně jedna třetina všech vyprodukovaných potravin skončí v odpadcích – kvůli tomu je potřeba o 50 procent více zemědělských ploch a spotřebuje se o 50 procent více hnojiv, pesticidů a energie, než by bylo potřeba k nasycení všech lidí.
My všichni s tím můžeme něco dělat. Prostřednictvím této knihy vám chceme ukázat, jak můžete jednoduše méně plýtvat jídlem a nápaditě zpracovávat i to, co byste jinak spíše vyhodili. V této knize jsme shromáždili ty nejlepší nápady, které se týkají plánování nákupů, správného skladování a uchovávání potravin, ale i toho, jak tyto „zbytky“ lze nápaditě zpracovávat.
„Nechte se inspirovat, ať je váš život o něco zelenější!” - Tým portálu smarticular.net
Autor:
—————
Přihlaste se k odběru novinek: