Jidáše - tradiční velikonoční pečivo, které by nemělo chybět na žádném stole - snadné a velmi dobré

30.03.2018 12:44
1 kg polohrubé mouky
 
30 g droždí
 
250 ml (i více) vlažného mléka
 
120 g másla
 
100 g cukru krupice
 
2 žloutky
 
sůl
 
1 vejce na potření
 
máslo na vymazání plechu (pečící papír)
 
tekutý med
 
zdroj https://www.toprecepty.cz/recept/4531-velikonocni-jidase/
Z trochy mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme máslo a žloutky utřené do pěny, podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme kynout na teplém místě.
Z těsta si nakrájíme kousky, zakulatíme, uděláme tenké válečky (asi jako ukazováček), asi 20cm dlouhé a stáčíme do spirálek což je typický tvar jidášů nebo do esíček, uzlů,kuřátek,...
Klademe je na pomaštěný plech nebo na pečicí papír, necháme ještě mírně vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Po upečení ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem. Kdo ho nerad, posype jidáše moučkovým cukrem. Z této várky je asi 45-50 ks - samozřejmě záleží jen na vás, jak velké budete dělat 
 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: