Jáhlový nákyp s jablky

13.03.2020 15:34
  •    1 hrnek jáhel
  •     600 ml mléka
  •    30 g másla
  •    4 vejce
  •    4 lžíce hnědého přírodního cukru
  •    4 jablka
  •    1 lžička mleté skořice
  •    1 špetka soli
  • Na vymazání formy a dokončení
    •    1 plátek másla
    •    1 lžíce moučkového cukru
    •    1 lžička mleté skořice
  • Postup

    Krok 1: Jáhly vsypte do cedníku a propláchněte vařicí vodou. Dejte je do hrnce, přilijte mléko, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Ztlumte plamen na velmi mírný a jáhly nechte pomalu vařit asi deset minut. Můžete je míchat  když ale začnete, budete muset míchat celou dobu varu a pravděpodobně bude potřeba dolít mléko. Nebo je nechte bez míchání mírně probublávat – nemějte obavy, nepřipálí se. Po deseti minutách jáhly odstavte, vmíchejte k nim máslo a nechte pod pokličkou zchladnout.

    Krok 2: Mezitím ušlehejte sníh z bílků a prošlehejte také žloutky s cukrem. Nastrouhejte jablka a promíchejte je se skořicí (podle druhu jablek případně slijte nadbytečnou šťávu nebo mírně přislaďte). Vymažte formu máslem a předehřejte troubu na 180 stupňů.

  • Krok 3: Do vlažných jáhel vmíchejte žloutky s cukrem a opatrně i sníh z bílků. Na dno formy rozložte polovinu jáhlové hmoty a poklaďte jablky. Na vrch rozprostřete zbytek směsi a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 35–40 minut. Podávejte posypané špetkou cukru a skořice.

     

    tip: : K jablkům přimíchejte hrst sušených rozinek nebo brusinek. Můžete je také nahradit meruňkovým kompotem.

  • zdroj obrázek recept: https://www.prozeny.cz/clanek/jahlovy-nakyp-s-jablky-61715?seq-no=27&dop-ab-variant&source=clanky-home

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: