Úvod > Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
19.01.2018 10:39
400 g hladké mouky
150 g bílého jogurtu
1 hera
vejce 1 ks
sůl - špetka
olej (slunečnicový) na potření závinů
Náplň:
strouhanka - 8 lžic nebo nastrouhané piškoty 20 ks
jablka 12 ks - dle velikosti
cukr krupice
vanilkový cukr
skořice mletá
dle chuti:
rozinky
ořechy (brusinky)
Mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky si uděláme hromádku, doprostřed uděláme důlek, kam vyklepneme vajíčko a dáme jogurt. Vidličkou tekuté ingredience umícháme s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk (můžeme ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby ještě přidáme mouku - já nedávala.
Těsto si rozdělíme na 4 stejně velké díly a necháme odpočinout.
Z těsta si na pomoučněném povrchu vyválíme obdélník o síle 2 - 3 mm, na 1/3 si nasypeme část strouhanky, poklademe lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypeme cukry, skořicí, oříšky, rozinkami,... co kdo rád.
Pak těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dospodu, nebo dovnitř a přendáme na plech. - Kdo nechce motat, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj. - Takto pokračujeme i s ostatním těstem.
Troubu si rozehřejeme na 180°C.
Záviny před pečením pomažeme olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na asi 25 - 30 min. Pečeme do světlé barvy. Před podávání je pocukrujeme.
Těsto na závin je krásně elastické, netrhá se, při pečení nepraská a chuťově je krásně jemné.