Těsto:
mouka hladká 180 g
máslo 80 g
cukr moučka 1 polévková lžíce
žloutek 3 ks
Náplň:
jablka 2 ks
citron 2 ks
škrob 2 polévkové lžíce
cukr krupice 200 g
máslo 80 g
žloutek 3ks
vejce 1 ks
Poleva:
bílek 4 ks
cukr krupice 200 g
škrob 2 polévkové lžíce
Z mouky, studeného másla, cukru a žloutku rychle vypracujte těsto.
Vyválejte ho mezi dvěma fóliemi a vtlačte do formy – na dno i na stěny.
Dno propíchejte vidličkou a nechte korpus 30 minut chladit. Pak ho upečte naslepo, tedy 15 minut při 200 °C s pečicím papírem a suchými fazolemi, pak 5 minut bez zátěže.
2.Na náplň nakrájejte oloupaná jablka, zasypejte je cukrem, kůrou z obou citronů a vařte, dokud se nerozpadnou. Pak vše rozmixujte, přilijte šťávu z obou citronů a pokud je směs příliš hustá, přidejte pár lžic vody nebo džusu. Vraťte na oheň, přidejte škrob a pomalu vařte do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte máslo a rozšlehané žloutky s vejcem. Vraťte na mírný oheň a za poctivého míchání nechte zhoustnout (pozor, aby se vám vejce nesrazila!).
3.Pak směs vlijte do korpusu. Na sníh vyšlehejte bílky s cukrem a škrobem, sníh naneste do formy a vše pečte při 180 °C 20 minut. Před podáváním nechte koláč aspoň hodinu stát při pokojové teplotě.
Zdroj recept i foto https://recepty.blesk.cz/clanek/recepty/4616/jablecny-kolac-se-snehem.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy
—————
Přihlaste se k odběru novinek: