Hruškovo-mandlový koláč

22.11.2024 13:40

ngredience:

  •    5 velkých hrušek (můžete dát i víc, ale nebude už moc držet při sobě)
  •    110 g pšeničné polohrubé mouky (nejlepší je Pernerka cca 1 menší úplně plný hrnek)
  •    3 vajíčka
  •    150 ml smetany na vaření (1 menší hrnek)
  •    60 g třtinového cukru  (1/2 menšího hrnku)
  •    ½ hrnku mandlí na plátky
  •    1/2 pytlíčku kypřícího prášku
  •    1 vanilkový cukr
  •    1 lžička perníkového koření - místo perníkového koření můžete klidně použít jen skořici nebo vanilku.

Postup:

Hrušky zbavíme slupky a jádřinců. Nakrájíme nebo nastrouháme na jemné plátky. Všechny zbylé ingredience smícháme v míse tak, aby vzniklo hladké těsto. Do těsta následně opatrně vmícháme nakrájené /nastrouhané hrušky a mandle. Pokud máte rádi rozinky nebo vlašské ořechy, můžete přidat i je. Ideálně namočené den předem do rumu.
 
Kulatou dortovou formu vyložíme pečicím papírem, směs do ní nalijeme, posypeme plátky mandlí a špetkou cukru se skořicí a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů cca 45 minut (když do koláče píchnete špejlí, tak je vždy vlhký díky hruškám – je tam větší podíl ovoce než těsta).

TIPY na závěr:

Koláč můžete podávat ještě horký s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou (můžete si ho druhý den klidně i ohřát chvilku v mikrovlnce)

Místo perníkového koření můžete klidně použít jen skořici nebo vanilku.

Místo hrušek můžete použít jablka nebo kombinaci hrušek a jablek.

zdroj foto: Perneka

Recept: https://zena-in.cz/clanek/podzimni-peceni-hruskovo-mandlovy-kolac

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: