Houbová sezona: nejlepší houbový bramborák
18.09.2020 11:34
suroviny jsou na cca 2 porce
- 400 g čerstvých hub
- 400 g brambor
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 5 stroužků česneku ( kdo nemá rád hodně česneku, může dát méně)
- 1/4 lžičky drceného kmínu
- 1 lžíce majoránky
- sůl a pepř
- sádlo ( nebo olej) na smažení
1: Někdo dává do bramboráků houby syrové, ale já je pro lepší stravitelnost raději předem upravuji: pokrájejte je na malé kousky (měla jsem směs praváků smrkových i dubových, lišek, kozáků a křemenáčů) a asi 10 minut restujte na troše sádla či másla, než se odpaří voda. Během restování osolte a poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
2: Brambory nastrouhejte najemno, v cedníku z nich vymačkejte přebytečnou šťávu, přidejte vychladlé houby, vejce, prolisovaný česnek, špetku kmínu, malou lžičku soli, čerstvě mletý pepř, majoránku (sušené lžíci, čerstvé klidně hrst) a mouku a umíchejte těsto.
3: Ve velké pánvi rozehřejte pořádnou vrstvu sádla či oleje a pozvolna na ní smažte menší placičky. Na papírové utěrce z nich nechte odsát přebytečný tuk a podávejte jen tak nebo třeba s kysaným zelím. Z uvedeného množství se bohatě najedí dvě osoby.
zdroj recept i foto: https://www.prozeny.cz/clanek/houboraky-bramboraky-s-houbami-66806
—————
Zpět