HOLANDSKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

23.09.2022 11:27

 

Na těsto:
300 g hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
130 g moučkového cukru
malá špetka soli
200 g tuku na pečení (Hera)
1 vejce
2 lžíce vody
+ 1 vejce na potření

Na náplň:
1 kg jablek
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru písek
1 lžička skořice
1/2 lžičky kardamomu
1,5 lžíce vanilkového pudinku (prášek)

podle chuti lze přidat rozinky nebo drcené ořechy

Postup:

Nejprve si připravíme těsto. Na vál si nasypeme mouku, promícháme s práškem do pečiva a přidáme cukr a špetku soli. Poté přidáme změklý tuk, vejce a vodu a vypracujeme hladké těsto, které dáme odpočinout do lednice než připravíme náplň.

Jablka si oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Poté jablka smícháme s pudinkovým práškem, cukrem, vanilkovým cukrem, a kořením.

Formu si vyložíme pečícím papírem. 3/4 těsta si vyválíme tak, aby překrývalo i okraj formy a vložíme ho do ní. Na těsto navršíme jablka a ze zbytku těsta vyrobíme mřížku.

Koláč dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme zhruba 40 minut. Ke konci pečení, pokud je koláč už hodně zlatý, ho můžeme překrýt alobalem, aby se nepřipálil.

zdroj recept i foto: https://noredpepper.blogspot.com/2014/10/holandsky-jablecny-kolac.html?spref=pi (apeltaart)

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: