Estonský kringel
Ingredience
250 ml mléka
80 g másla
2 žloutky
600 g hladké mouky
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžička soli
1 kostka droždí
Na skořicovou náplň
120 g povoleného másla
3 lžičky skořice
200 g cukru krupice
Na makovou náplň
100 g mletého máku
100 ml mléka (množství mléka můžete popřípadě malinko zvýšit)
1 lžíce povidel
2-3 lžíce cukru krupice (dle chuti)
1 lžíce rumu (nebo dle chuti)
Postup
Těsto připravuji jednodušším způsobem v domácí pekárně. Ingredience vložím do pekárny v uvedeném pořadí a spustím program těsto. V mé pekárně se dočkám hezky nakynutého těsta za 1 hodinu a 25 minut.
Mezitím si připravím náplně … Povolené máslo smíchám se skořicí a cukrem. Dále si dám vařit mléko, jakmile začne bublat, nasypu do něj mák a cukr. Za stálého míchání chviličku vařím, vznikne hustá kaše, poté ji odstavím z plamene. Pak do ní vmíchám povidla a rum.
Předehřeji troubu na 170 °C a připravím si 2 plechy, které vyložím pečícím papírem.
Nakynuté těsto rozdělím na dvě stejné části, které rozválím na velké tenké placky, jednu potřu skořicovou náplní a druhou makovou. Jednu po druhé sroluji (ruličky přenesu na plech, je to pak jednodušší) a rozříznu napůl. Poté na plechu vytvořím pletenec, který nakonec zatočím do věnce (viz fotky).
Peču 20 – 25 minut. Po upečení nechám na mřížce vychladnout.
zdroj recepru i obrázku: https://www.peknevypecenyblog.cz/estonsky-kringel-skoricovy-a-makovy/
—————
Přihlaste se k odběru novinek: