Množství: 10 housek
Příprava: 35 minut
Doba pečení: 20 minut
Náročnost: Snadné
Připravte si:
Jak postupovat?
Nejprve si připravte kvásek. Do hrnečku nebo vyšší nádoby rozdrobte půl kostky čerstvého droždí. Z připravených ingrediencí odeberte 50 g mouky, cukr a 50 ml vlažného mléka a přidejte je k rozdrobenému droždí. Vidličkou vše rozmíchejte na hladkou kaši, přikryjte nádobu utěrkou a nechejte kvásek pracovat asi 15 minut na teplém místě.
Mezitím si připravte do větší mísy zbývající část mouky se lžičkou soli, olej a zbývající teplé mléko. Na konec přidejte vykynutý kvásek a začněte zpracovávat těsto. Nejdříve promíchejte vařečkou a až poté začněte těsto hníst rukama nebo si vezměte k ruce pomocníka – domácího robota.
Z dobře uhněteného těsta rovnou tvořte houstičky. Těsto rozdělte na 10 stejných kusů a každý kus si rozdělte na 3 stejné díly, ze kterých upletete housku pomocí klasického copánkového pletení. Housky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je vejcem a posypte solí s bylinkami, kmínem nebo mákem.
Plech s houskami vložte do trouby a až nyní zapněte troubu na 250 °C s horkým vzduchem. Než se trouba zahřeje na zvolenou teplotu, housky v ní dokynou.
Houstičky pečte maximálně 12 minut. Zhruba po 5 minutách můžete snížit teplotu na 200–220 °C podle zkušeností s vaší troubou nebo pokud by se vám zdálo, že mají houstičky tendenci se připalovat. Upečené housky nechejte vychladnout na mřížce.
zdroj recept i foto: https://zena-in.cz/clanek/dozlatova-upecene-nadychane-domaci-housky
—————
Přihlaste se k odběru novinek: