Z uvedené dávky upečete i 24 malých rohlíků. Záleží jak velké rohlíky máte rádi.
na potření
Připravte si robota s hnětací metlou.
Do mísy dejte vlažnou vodu. Ve vodě rozmíchejte cukr a nadrobte do ní droždí. Mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Tady nechejte odpočívat, dokud na vodě nebudou bubliny z droždí.
Potom do mísy přidejte zbylé suroviny. Obě mouky jen po 400 g, dalších 50 g celozrnné máte do rezervy, kdyby se těsto lepilo.
Robot za vás vypracuje pevné, nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynou hodinu.
Potom těsto vyklopte a rozdělte na 4 zhruba stejné díly. Každý díl vyválejte na kruh a ten rozdělte na 6 výsečí. Každou výseč smotejte do tvaru rohlíku a stočte. Ale klidně můžete nechat i rovné rohlíky.
Rohlíky skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechejte ještě nakynout. Zhruba půl hodiny, 40 minut.
Troubu předehřejte na 220 °C. Rohlíky potřete rozšlehaným vejce a posypejte mákem, kmínem, hrubou solí, černuchou.
Pečte dozlatova, bude to trvat zhruba 15 minut a kousek. Podle vaší trouby.
Vyndejte na rošt a nechejte vychladnout.
zdroj: https://zena-in.cz/clanek/domaci-loupaky-z-celozrnne-spaldove-mouky foto Alena Kolaříková
—————
Přihlaste se k odběru novinek: