Citronová bábovka s ruby čokoládou

21.03.2025 13:37

 

Ingredience:

  •   250 g hladké dortové mouky Babiččina volba
  •   4 vejce
  •     100 ml plnotučného mléka
  •   100 ml zastudena lisovaného oleje
  •    200 g krupicového cukru
  •   1 chemicky neošetřený citron
  •    90 g mletých ořechů
  •    lžíce vanilkového cukru
  •    2 lžičky kypřicího prášku
  •    1 lžíce rumu
     
    Poleva:
  •    Ruby čokoláda
  •    Lyofilizované maliny

Předehřejte troubu na 180 °C a oddělte žloutky od bílků.
Žloutky smíchejte s polovinou cukru a s vanilkovým cukrem. Vyšlehejte do nadýchané, světlé pěny. Do pěny postupně zašlehejte mléko, rum a olej. V druhé nádobě smíchejte mouku, ořechy, kypřicí prášek, špetku soli a kůru z citronu a zbytek cukru. Suchou směs vmíchejte do té tekuté. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků pevný sníh a poté ho opatrně vmíchejte do těsta.

Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte do ní těsto, vložte ho do trouby a pečte asi 50 minut (až nebude ulpívat těsto na špejli). Zchladlou bábovku zdobte čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a sypte drcenými malinami.

Foto: Babiččina volba, zdroj: https://zena-in.cz/clanek/citronova-babovka-s-ruby-cokoladou-tradice-v-ruzovem-kabate

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: