Celozrnný závin se zelím a slaninou

02.02.2024 12:48

Ingredience na 2 záviny:

  •    200 g pšeničné hladké mouky 
  •    200 g pšeničné celozrnné hladké mouky 
  •    130 g másla
  •    1 vejce
  •    2 žloutky
  •    150 g tvarohu ve vaničce
  •    3 lžíce octa
  •    3 lžíce vody
  •    4 g soli

Na náplň:

  •    2 velké cibule
  •    300 g kvalitní slaniny
  •    400 g kysaného zelí
  •    vejce na potření, kmín, hrubozrnnou sůl

Do mísy prosejeme mouku. Přidáme máslo (nakrájíme ho na menší kousky a necháme ho chvíli povolit při pokojové teplotě), vejce, ocet, sůl, vodu a tvaroh (ten vyndáme s větším předstihem z lednice, aby měl pokojovou teplotu).

Vypracujeme těsto, které dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Těsto rozdělíme na 2 části a z každého vyválíme placku ve tvaru obdélníku.

V hlubší pánvi orestujeme nakrájenou slaninu spolu s cibulí, kterou necháme lehce zkaramelizovat. Nakonec přidáme okapané zelí s ještě krátce společně podusíme, aby se všechny chutě krásně propojily. Po téměř celé ploše (asi 3 cm od každého okraje necháme prázdné) rozprostřeme náplň a závin od kraje zarolujeme. Záviny přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a solí a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 35 minut.

Zdroj receptu a foto: Pernerka

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: