Bulky s medvědím česnekem
23.04.2021 11:48
- 220g hladké mouky + na poprášení
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička jemné soli
- 30g strouhaného parmazánu
- 65g studeného másla
- cca 130ml mléka + 1 lžíce na potření
- 1 veliká hrst medvědího česneku, nasekaného nadrobno (můžete nahradit jiným jedlým planým či pěstovaným lupením, jako jsou kopřivy,
- 1 žloutek na potření
- 4–5 lžic strouhaného parmazánu nebo gruyèru na posypání
1 Troubu předehřejte na 220°C. Těsto můžete připravit v robotu: do jeho mísy vsypte mouku, kypřicí prášek, parmazán a sůl. Krátce promíchejte. Pak vsypte máslo a několika pulzy zpracujte, až uvidíte kousky másla maximálně jako barevná špendlíková hlavička. Pak přidejte mléko a medvědí česnek a krátce propracujte, aby se těsto spojilo. Anebo obdobným postupem nejprve ručně a pak vařečkou.
2 Těsto vyklopte na dobře pomoučněnou plochu a krátce prohněťte. Pak ho rozválejte na obdélník cca 22x10cm a tloušťku cca 3cm. Pomoučněným nožem nařízněte na deset (2x5) přibližných čtverečků, ale nedokrajujte. Přeneste je na pomoučněný či pečicím papírem vyložený plech, potřete je žloutkem prošlehaným s mlékem a posypte strouhaným sýrem. Pečte uprostřed trouby asi 12–15 minut, aby pěkně zezlátly. Nechte zchladnout na mřížce a podávejte.
zdroj recept i foto: https://www.apetitonline.cz/recept/bulky-s-medvedim-cesnekem
—————
Zpět