Borůvkový koláč jako od babičky
10.08.2018 12:40
Na těsto: |
250 ml |
plnotučného mléka |
|
|
65 g |
krupicového cukru |
|
|
500 g |
hladké mouky |
|
|
35 g |
čerstvého droždí |
|
|
|
špetka soli |
|
|
2 |
žloutky |
|
|
115 g |
másla |
|
|
1 |
sáček vanilkového cukru |
|
|
|
žloutek na potření |
Na náplň: |
1 l |
borůvek |
|
|
3 |
lžíce krupicového cukru |
|
|
|
NA DROBENKU: |
200 g |
hrubé mouky |
|
|
200 g |
moučkového cukru |
|
|
100 g |
změklého másla |
- V misce s částí vlažného mléka, trochou cukru, mouky a s droždím nechám vzejít kvásek. Když je zpěněný, vliju ho do zadělávací mísy s prosátou moukou, solí, žloutky, cukrem a máslem, zbylým mlékem a vanilkovým cukrem.
- Těsto začnu zpracovávat vařečkou v míse. Jakmile se ingredience spojí, přendám těsto na pracovní desku a docela dlouho ho hnětu, aby bylo vláčné, jemné a nelepilo se.
- Plech vyložím pečicím papírem, válečkem na něj rozválím těsto a pak prsty po všech okrajích plechu vymačkám tak centimetrový okraj. Ten peroutkou potřu rozšlehaným žloutkem. Připravím si drobenku: prsty a dlaní spojím hrubou mouku, moučkový cukr a trochu rozměklé máslo a pak hmotu rozdrobím.
- Na těsto naložím borůvky tak na prst vysoko, posypu je krupicovým cukrem a pak drobenkou. Předehřeju troubu na 170 °C a zatím nechám koláč patnáct minut kynout. Koláč peču dvacet až pětadvacet minut, aby byly okraje pěkně zlatavé.
TIP - Na hotový borůvkový koláč někdy nakapu rozpuštěné máslo s několika lžícemi rumu a směsí také potřu okraje. Je dobré ozdobit si až na talířku kousek koláče kysanou smetanou.
zdroj recept i foto:https://www.albert.cz/recepty/boruvkovy-kolac
—————
Zpět