Dlouhou dobu ve mně zrálo předsevzetí o tom, že začnu zdravěji jíst. Na internetu jsem objevila horkovzdušnou fritézu, a princip vaření pomocí horkého vzduchu mne celkem nadchnul.
Hledala jsem tedy na internetu informace o horkovzdušných fritézách.
Překvapilo mne, že velká většina recenzí na tento typ vaření byla kladných. Kdo si fritézu pořídil, většinou v ní začal vařit pravidelně. Četla jsem recenze, recepty, informace a dokonce i články výživových poradců. Všechny tyto informace mne přesvědčily o tom, že je to vaření zdravější, rychlejší a chytré.
Začala jsem hledat, jaká fritéza by pro mne byla ta pravá.
Nákup horkovzdušné fritézy má svoje specifika, jedním z nich je například velikost fritézy. Já chci vařit nejen pro sebe, ale i pro manžela, děti a vnoučata, volila jsem tedy fritézu větší.
Po přečtení všech recenzí jsem měla jasno – vyhrála u mne horkovzdušná fritéza Cosori CP-158 Premium.
Kromě toho, že odpovídá velikosti, jakou hledám je i v recenzích velmi dobře hodnocená. A taky je krásná. Dokonce získala ocenění cenou Red Dot Design a iF Design Award za nejlepší design ve své kategorii. Je prostě povedená, díky hranatému tvaru na lince nezabere tolik místa, a moc hezky vypadá.
Při čtení všech recenzí jsem pochopila, že je možná na první pohled fajn pořídit si levnou horkovzdušnou fritézu někde v hypermarketu, většina lidí je s nimi ale nespokojená, protože mají málo funkcí a nefungují tak, jak slibují.
Když si chci pořídit kvalitní spotřebič, musím zohlednit i jeho cenu. Jak se říká: “Nejsem tak bohatá, abych si mohla kupovat levné věci“, a pak je díky nefunkčnosti stejně nahradit jiným spotřebičem. V konečném důsledku zaplatím ještě víc, protože nakonec koupím spotřebiče dva. Proto si dávejte pozor při nákupu levných fritéz v řetězcích, bazarových, nebo použitých horkovzdušných fritéz. Většina z nich je prodávána, protože nesplňují potřeby toho, kdo vaří, často jsou příliš malé pro rodinu, nebo nemají regulaci teploty a času.
Po vyzkoušení a provozu fritézy Cosori jsem pochopila, že tohle je opravdu dobrá investice, a s touhle fritézou "budu kamarádit".
Vždycky, když si pořizuju nějaký spotřebič, jsem trochu nervózní z toho, jestli ho budu umět ovládat. Jsem totiž nepříliš technický typ, a strašně nerada čtu návody. Volím proto spotřebiče, které jsou na ovládání snadné. Můj syn se vždycky směje, že pro mě každý přístroj musí být jen typu: „zapni-vypni“.
Pokud jste takový typ, jako já, vůbec se nebojte. Tuhle fritézu zvládne ovládat úplně každý (dokonce i moje stará maminka to v pohodě zvládá). Po zapnutí se vám totiž objeví obrázky pokrmů.
Vy si pak už jen vyberete, co chcete vařit a zmáčknete tlačítko. Časovač pak sám upozorní po uvaření pokrmu.
Velmi praktický je zvukový signál, který vás v průběhu vaření upozorní, že je třeba promíchat pokrm (třeba hranolky to potřebují).
Velmi oceňuji i možnost změny teploty a času. To levné fritézy nemají. V průběhu vaření si totiž „vychytáte“, kolik na danou věc potřebujete času a jakou teplotu. Když uvedu příklad, tak třeba u štrůdlu (ano, i ten v horkovzdušné troubě peču) potřebuji delší čas a o trochu nižší teplotu, než u ikonky koláč (cupcakes). Ale třeba právě u muffinů, které peču, je teplota, i čas vyhovující a přesný.
¨
Nastavit teplotu si můžete mezi 75 – 205 stupni Celsia po dobu až 60 minut.
Programů na vaření je na fritéze 11 a mají časovač s vypnutím. Přesný popis každé ikonky najdete v návodu.
Teď mne ještě napadlo – ikonky se samozřejmě mačkají dotykem – ovládací panel je dotykový. Pokud máte strach, že bude hodně špinavý a omatlaný, a nebude na něj vidět – nemusíte se bát. I na to je myšleno, a panel je odolný proti otiskům prstů. Pokud se vám zdá špinavý, stačí ho otřít hadříkem.
Vlhkým hadříkem můžete otírat i celou fritézu. Vyjímatelný koš a nádoba jsou vhodné pro mytí v myčce.
Pro mytí v myčce jsou vhodné i další části – příslušenství. Součástí balení fritézy Cosori je totiž i mřížka na grilování a 5 jehel na špízy. Mimochodem špízy z horkovzduchu jsou nádherně šťavnaté a chutné.
Dokoupit si můžete i další příslušenství. Já mám formu na dort (je to takový kbelíček), formu na koláč a pizzu, také silikonovou formu na vaření vajec a pečení minimuffinů.
Každá věc z příslušenství může mít samozřejmě víc využití. Já například v dortové formě ohřívám všechno jídlo, včetně omáček. Je to totiž praktické, když už mám fritézu na stole, nemusím používat další hrnce. Nádobu pak umyju v myčce a hotovo. Navíc po ohřátí mohu jen přihřívat jídlo na nízkou teplotu, aby zůstalo ohřáté. Vnuk se někdy zdrží na tréninku, a jídlo mám vždycky připravené k okamžitému servírování.
Horkovzdušná fritéza Cosori CP-158 Premium má 6 litrový varný prostor a 5,5 litrů koš praktického čtvercového tvaru. Vejde se do ní tak celkem velké množství hranolků a amerických brambor, nebo třeba celé menší kuře (kolem 3 kilogramů), nebo kuřecí stehna pro celou rodinu. Nebo třeba 3 malé šišky štrůdlu. Prostě v pohodě pro rodinné vaření. Když zrovna nechcete vařit pro rodinu, ale jen pro sebe, taky to vůbec nevadí. Menší množství můžete vařit samozřejmě také, jen počítejte s tím, že je dřív hotové a hlídejte si čas.
Pokud chcete v horkovzdušné troubě vařit třeba řízky, doporučuji pořídit si rozstřikovač na olej. Před zapnutím programu řízky jen lehce postříkejte olejem. Oproti běžnému smažení je to tedy téměř bez oleje, a to malé množství stačí na to, aby řízky byly vynikající.
Rozprašovač na olej, nebo olej ve spreji při používání fritézy doporučuji.
Pokud děláte hranolky a jim podobná jídla, doporučuji používat pečící papír do horkovzdušné fritézy Cosori. Papírů je v balení velké množství, chrání nádoby, a zároveň pomohou, aby se jídlo nepřipeklo. Já ho dávám pod hranolky, ale třeba i pod štrúdl, nebo karbanátky. Je to velmi praktická věc.
Mého muže velmi zajímala spotřeba horkovzdušné fritézy. Napájení je 220-240V, 50/60 hz, a příkon 1700W. Nám ženám to moc neřekne. Manžel ale spočítal, že při dnešních cenách energií, je to oproti vaření ve velké (horkovzdušné i elektrické) troubě celkem značná úspora energie. Při ohřívání jídla je spotřeba také o něco menší, než u mikrovlnné trouby.
Informací jsem vám teď dala na jedno přečtení asi celkem dost.
Pokud bych to tedy měla shrnout – jsem spokojená. Velmi spokojená.
Horkovzdušnou fritézu Cosori používám hodně často. Učím se v ní dělat jídla, která jsem vařila dřív klasickým způsobem. Spotřebuji mnohem méně oleje a dalších tuků, je to tedy vaření o hodně zdravější, a to je přesně to, co jsem od fritézy čekala. Rozhodně její pořízení doporučuji. Ušetří mi spoustu času a vlastně i energii.
Protože fritézu nemám dlouho, je i pro mne je její používání celkem novou věcí, budu se snažit občas ji připomenout. Napíšu vám, jak jsem se s ní skamarádila, a taky samozřejmě přihodím občas nějaký receptík pro inspiraci. Pokud nechcete čekat na tu moji recenzi, součástí balení je praktická knížka s recepty pro „horkovzdušné vaření“.
Přihlaste se k odběru novinek: