Recenze na dámské a pánské barefoot boty od RockSpring.

16.04.2024 12:56

Barefoot Rock Spring

 

Dlouho jsem váhala, než jsem si pořídila barefoot boty.

Docela jsem totiž podléhala mýtům, které se o těchto botách říkají.

Přesvědčil mne až článek jednoho celkem známého lékaře, který vysvětloval, že největší obava je, že budeme mít po nošení této obuvi „rozpláclou medvědí nohu“. To ale není pravda. Už za první republiky ševci šili boty, které byly pohodlné, a měly širokou špičku (všimněte si třeba balerínek u holčiček na starých fotkách). Takže i v socialismu jsme často nosili barefoot boty, jen jsme je tak nenazývali.

Postupně díky módním trendům byly naše nohy vtlačeny do úzkých módních bot. Zvykli jsme si na to, a nepohodlí nám už nepřijde divné. Jasně, je i spousta pohodlných „nebarefootových“ bot. Spoustu takových mám i já, a nosím je moc ráda.

Přesto jsem chtěla zkusit, proč všichni barefoot boty tak vychvalují. Ráda to zkusím na vlastní kůži. A protože nejsem většinou moc rozhodná, „ukecala“ jsem manžela, aby je zkusil se mnou. Přidal se i syn, takže jsme se rozhodli, že je vyzkoušíme nezávisle na sobě, a poznatky si řekneme až po pár dnech a týdnech testování, abychom neovlivňovali jeden druhého.

Mám ráda obuv RockSpring, protože mají pohodlné boty, které se mi líbí i vzhledem.

Vybrali jsme boty sportovního vzhledu – já mám světle modré Asher Blue (kdo mě zná, ví, že modrá barva je moje milovaná) a pánové model Marcus Black M.

Nejdřív tedy zmíním pár mýtů o barefoot obouvání:

  1. V barefoot botách je zima. Nohy zebou jen proto, že se nehýbou. Pohyb prstů v botách je přirozený, je to jako když jimi cvičíte a tím se zahřívají.
  2. Jsou to boty jen do lesa a na louku. Není to tak, spousta bot je přizpůsobena i chůzi ve městě. Když se naučíte v takových botách správně chodit, a budete mít boty vhodné, chůze po městě bude v pohodě.
  3. Barefoot boty jsou jen ty s tenoučkou podrážkou. Není to tak. Barefoot boty jsou o správném tvaru boty, který respektuje vaši nohu, a je v něm dostatek prostoru pro prsty. Správné barefoot boty jsou boty pružné a prostorné.
  4. Barefoot boty kloužou. Není to tak. Záleží na typu podrážky. Například boty Rock Spring mají podrážku kvalitní, která neklouže.
  5. Barefoot podrážky se hned prochodí. Tento mýtus už dávno neplatí. Pokud si vyberete kvalitní boty, vydrží vám podrážka jako u jakýchkoliv bot.
  6. Barefoot boty vyléčí všechny zdravotní problémy… Barefoot boty nejsou všelék. Jsou nástroj, který vám dovolí chodit zdravě, ale musíte se naučit v nich správně chodit. Uleví tak od některých potíží, nevyřeší ale všechno, ani hned.
  7. Barefoot není pro ploché nohy. Právě naopak! Ploché nohy neléčí jen cvičení od ortopeda. Zdravá chůze velmi pomáhá. Hlavně prostor pro prsty pomáhá nohu posílit a ulevit jí při chůzi.
  8. V Barefoot botách budou bolet nohy. Ne. Když se naučíte chodit zdravě. Obujte si boty, které jsou pro vás vhodné, a mají vhodnou podrážku. Boty obouvejte postupně. Nohy si budou na barefoot chvíli zvykat. Proto nemůžete hned napoprvé rovnou na túru po horách, to by vás nohy bolely vždycky i v botách, které jsou nové a nejsou barefoot.
  9. Barefoot nejsou vhodné na sport. To je omyl. Jsou, ale nejdřív se naučte chodit, až pak běhat.

 

To je v základu asi všechno. Jak vidíte, není pravda, co se šeptá. Barefoot boty jsou pro nohy i záda fajn. Stačí jen se přestat bát, a vyzkoušet je.

Když boty přišly domů, byla jsem velmi překvapená tím, jak jsou lehoučké. Opravdu, ta bota neváží skoro nic. Je to až k neuvěření, jak je dnes materiál na boty lehký.

Pánské i dámské boty jsou z prodyšného materiálu. V těchto botách se nohy potit nebudou.

První obutí mne přesvědčilo, že s těmito botami „budu kamarádka“.

Měkký došlap a příjemný pocit, jako když jsem byla malá holka, a běhala bosá u babičky na trávníku.

Dámské boty světle modré Asher Blue jsou nádherné – na první pohled zaujmou svou barvou, i designem podrážek.

Přiznávám, že když jsem uvažovala o tom, že zkusím barefoot boty, měla jsem celkem jasnou volbu, protože jsem se na tyhle boty chodila dívat už skoro rok. Ano, tak dlouho jsem po nich pokukovala, než jsem se rozhoupala k jejich pořízení. Jsem prostě váhavá, ale zase na druhou stranu, když se pro něco rozhodnu, vím, že je to opravdu promyšlené.

Tyto boty jsou vyrobeny na originální tenké podešvi ve stylu MINIMALIST, která pomáhá reaktivovat cit chodidel a pomáhá cítit se tak, jako když chodíte naboso.

Přední část boty je širší, aby se roztáhly prsty na nohou a chůze byla v pohodě, držení těla stabilní a správné.

Podešve jsou protiskluzové, pružné s originálním designem Rock Spring.

Materiál svrchní části: Flyknit
Materiál podešve: Rubber ( 0,5 cm)
Materiál vnitřní stélky: Textilní - vyjímatelná
Vyjimatelnost vnitřní stélky: Ano
Zavazování: Tkaničky

Musím říct, že první obutí bylo velmi příjemné. Ale protože chodím po patách, musela jsem začínat chodit v barefoot opatrně a na kratší vzdálenosti. Ten pocit po obutí mne ale velmi příjemně překvapil. Zatím chodím jen po měkkých cestách, na louce, a na kvalitních chodnících. Ještě jsem si nezvykla natolik, abych vyrazila na dlouhou procházku lesem. Tam přes větve a pařezy bych zatím asi úplně v pohodě nebyla.

Jak jsem ale již zmínila, je třeba se naučit správně chodit, protože prsty jsou v jiné pozici.

Velmi pozitivně ale vnímám to, že mne ani po delším obutí nebolí v těchto botách vůbec kotníky, a mnohem méně mne bolí kolena. Takže myslím, že až boso chůzi zvládnu správně, moje tělo mi za tyto boty poděkuje.

 

Pokud si chcete o těchto botách přečíst víc, nebo si je koupit, klikněte zde: Dámské boty světle modré Asher Blue

 

Pánské boty Marcus Black M.

I tyto boty jsou vyrobeny na originální tenké podešvi Rock Spring ve stylu Minimalist.

Pomáhá reaktivovat cit chodidel, pomůže obnovit cit chodidel, pomůže obnovit celkové pocity těla podobně, jako při častém chození naboso bez obuvi.

Podešve jsou protiskluzové, pružné a velmi lehké v originálním designu Rock Spring.

Jak už jsem zmínila, boty zkoušel manžel i syn.

Syn byl prakticky od prvního obutí s botami sžitý a spokojený. Je fakt, že měl vždycky rád širší boty, takže tenhle přechod pro něj byl v pohodě, chvíli si zvykal na měkčí podrážku, ale prakticky od prvního obutí je pohodě.

Manžel si na boty zvykal o něco déle.

Velmi ale oceňoval to neskutečné pohodlí pro prsty. Protože v práci chodí v pracovních botách s pevnou špičkou, je pro něj přezutí do barefoot obuvi velmi příjemné.

Říká, že se tuhle chvíli, kdy z těsných a pevných bot přejde do lehoučkých pohodlných barefoot  bot doslova těší.

V těchto botách se mu dobře chodí, a dobře řídí.

Protože máme malou loďku, a je třeba běhat z můstku na loď, a také se po lodi pohybovat –oceňuje to, že boty se přizpůsobí noze, takže cítí kam šlape, jako když je bosý. Ani na vlhkém prostředí kolem lodi podrážka neklouže.

Shrnutí:  oba pánové – manžel i syn – jsou s barefoot botami spokojení.

Jsem ráda, protože hlavně manžel koukal na tohle obouvání ze začátku dost nedůvěřivě.

Myslím, že mu ty boty vyhovují i proto, že se mu líbí vzhledově. Vypadají na noze dost dobře.

Materiál svrchní části: Flyknit+PU
Materiál podešve: Rubber ( 0,5 cm)
Materiál vnitřní stélky: textil - vyjímatelná
Vyjimatelnost vnitřní stélky: Ano
Zavazování: Tkaničky

Pokud si tyto pánské boty chcete prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Pánské boty Marcus Black M

 

Co říct na závěr?

 Barefoot boty jsou opravdu velmi pohodlné, a v duchu i nahlas říkám, že jsem je měla vyzkoušet už dávno.

Momentálně jsme doma zkoušeli boty dámské i pánské s originální RockSpring podešví. Jsou bezva na volný čas, i na sport.

Takže za čas vyzkouším určitě i boty „elegantnější“. Je nejvyšší čas přezout se z těsných balerín do balerín pohodlných, s dostatkem místa pro prsty. Dám vám pak zase vědět.

Prozatím si můžete prohlédnout sortiment barefoot (i nebarefoot) bot na eshopu Rock Spring.

Je to eshop plný bot originálním designu.

Boty jsou krásné, barevné a hlavně-jsou i cenově dostupné.

Na závěr třešnička na dortu: slevový kód JANA15 - na 15% slevu na veškeré i zlevněné zboží. Platí do konce dubna.  

Sortiment eshopu najdete po kliknutí zde: eshop Rock Spring.

 


 

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: